Designul și arhitectura cazinourilor: Crearea unei atmosfere unice

Cazinourile au un început incert, însă se știe că a fost unul util, dacă se ia în consideare că ține de jocurile de noroc datează de câteva secole – au început să fie jucate, la început, în diverse case, care limitau atât accesul cât și disponibilitate titlurilor de încercat. Cunoscute sub numele de case de pariat, aceste întruniri se țineau în locuințe de lux, care aparțineau cuiva care de altfel era și gazda unor astfel de serate, care deveneau pretextul unor reuniuni pentru distracție, exploatare de moravuri, băut și fumat.

Se crede că printre primele astfel de așezări ar fi fost undeva prin 1600, în Veneția, pentru a se închide un secol și jumătate mai târziu, când guvernul și-a dat seama că ar sărăci nobilii locali. De la acel pas și până la susținerea jocurilor în mediul online, în istoria lumii s-au tot deschis și închis diverse cazinouri, cele mai multe găzduite în diverse clădiri care au oferit atât la interior, cât și la exterior adevărate comori arhitecturale.

În istoria Americii, primele unități de jocuri de noroc erau cunoscute sub numele de saloane. Înființarea saloanelor a fost puternic influențată de patru orașe puternice: San Francisco, New Orleans, Chicago și desigur St. Louis, Abia în 1931, jocurile de noroc au intrat sub legalitate în deja acum cunoscutul Nevada, stat în care s-au înființate primele stabilimente de cazinour din SUA. Arhitectura cazinoului a fost întotdeauna mult mai mult decât adăpostirea activităților de jocuri de noroc, punându-se accent și pe design, care a evoluat semnificativ, reflectând schimbările din societatea, progresele tehnologice și atitudinile culturale, ceea ce nu se poate diferenția și analiza acum pe o platformă digitală, cum ar fi Yoji Casino. Dar cum obiectul îl reprezintă designul și arhitectura cazinourilor, ne-am făcut temele și povestim mai jos tot ce trebuie să știi despre acest subiect.

Crearea unei intrări de efect – arhitectura complicată

Se spune că lucrurile bune se cunosc de la început. Asta se poate spune și despre ce impact are o intrare de cazino pentru tine, ca vizitator, când ajungi prima oară într-o anumită locație – cert este că aceasta este prima impresie și că setează tonul. Atenția poate fi atrasă cu ușurință de uși largi, de simboluri mari sau fațade atrăgătoare și arhitectura sofisticată setează tonul, așa că este clar de ce contează nu doar locația în sine, adresa, cât și detaliile de la intrare.

Se pare că la mare căutare acum sunt locațiile vechi, care adăpostesc modernul, tocmai pentru că se caută acest efect de antiteză, care atrage în egală măsură curioșii și nostalgicii, entuziaști în egală măsură. Extravaganta surprinde, dar nu este ceva care să se caută în mod constant, pentru că se pune accent pe crearea unei atmosfere liniștite, care invită la relaxare, de altfel totul fiind gândit strategic. Atenție, asta nu înseamnă că nu încorporează opulența și eleganță, acum căutându-se mai mult un design cu o abordarea mai prietenoasă, decât cel care miza pe confuzie, pentru a intensifica sentimentul de dezorientare.

Temele de design ale cazinourilor

Designul de interior este un aspect crucial în arhitectura cazinourilor, pentru că acestea setează ambientul și cheful de joc al clienților. Dacă unele locații optează pentru ceva nonconformist, cu estetică minimalistă, altele preferă ceva mai pe stil tradițional, cu mobilă clasică și detalii glamour. Ba chiar în unele locații conceptul este extins, astfel că se încearcă crearea unei epoci apuse, a uneia când gamblingul era văzut ca o artă.

Cert este că nimic nu este întâmplător, astfel că schemele și combinațiile de culori, textura, materialele, toate sunt alese pentru a conferi un aer de măreție, însă bazat și pe strategie pentru a se încuraja explorarea și implicit jocul. Printre cele mai comune și preferate implementări în materie de design au la bază următoarele motive:

  • labirintul: se încearcă să se facă totul mai puțin accesibil, să pară încurcat și complicat, începând cu așezarea produselor de interior și continuând cu estetica decorațiunilor – fie că este vorba despre mascarea ieșirilor, despre jocuri de noroc plasate la întâmplare sau despre lipsa de ferestre, toate au scopul de a îi ține ocupați pe oaspeți, pentru a petrece cât mai mult timp în interior, ca să-și cheltuiască mai mult
  • locul de joacă este tipul de cazino făcut mai copilăresc, cât mai colorat și interactiv, cât să facă apel la emoțiile și așteptările jucătorilor care caută să descopere sentimente care cândva îi făceau fericiți. Poate fi foarte despre camere de joacă aerisite, despre spațiu mare de umblat, despre mese mari, ferește și mai mari care permit lumina naturală să dea energie, cele mai multe se găsesc în Europa și ajung la cea mai multă audiență
  • autentic: stilul acela care face apel la vechile cazinouri, care recreeaza stilul de joc al primelor cazinouri deschise la început de ani ‘50 în Vegas sau Nevada, unde aparatele de joc și mesele erau așezate pe rânduri. O combinație între clasic și simplitate, aici nimic nu este prea colorat sau prea serios, ba chiar mai degrabă neutru, însă efectul este de a încuraja plasarea de pariuri și încercarea norocului la orice este disponibil

Manipularea psihologică

Așa cum precizam și printre rândurile de mai sus, cam tot ce ține de arhitectura unui design are drept scop principiile de atragere și reținere, fiind exact opusul unui design ostil și neprimitor. Fără să-ți dai seama sunt bifate câteva metode care te ademenesc:

  • lumina caldă și confortabilă în general
  • atragerea atenției prin diverse artificii către zonele de interes
  • crearea unei ambianțe călduroase, familiare, care setează tonul la calm
  • setarea muzicii la nivel încet și optarea pentru un playlist instrumental
  • sunetele aparatelor de joc sau ale zarurilor se aud mai tare
  • zonele de relaxare, de masă sau de băut sunt alese cât mai oportun
  • de cele mai multe ori se alege ca ceasul să lipsească
  • preferințele de palete sunt pentru pattern floral uneori, cu note de roșu, auriu sau galben, pentru că se face asocierea indirectă cu luxul și bogăția și se stimulează adrenalina

Concluzie

Arhitectura cazinoului este departe de a putea fi catalogată într-un singur canon, cu toate că scopurile locațiilor sau a camerelor virtuale este unul comun: să atragi și să reții jucătorii. Doar că deși nimic nu este întâmplător și că există foarte multe calcule făcute, de psihologie, de comunicare sau de promovare, încă există moduri diferite prin care sunt adaptate.

Totul are scop strategic, cum altfel – de la intrări captivante până la aspectul complicat, iluminarea și peisajele sonore, fiecare aspect este proiectat meticulos pentru a crea o experiență unică și captivantă. Înțelegând strategiile de bază folosite în arhitectura cazinoului, putem aprecia măiestria pricepută care se întâlnește în aceste medii captivante, care cu siguranță că vor surprinde și mai mult în următorii ani.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *